Nieuw boek over de geschiedenis van de holebi- en transgenderbeweging. Klik op de cover voor meer (bestel)-informatie.

Nieuw boek over de geschiedenis van de holebi- en transgenderbeweging. Klik op de cover voor meer (bestel)-informatie.

Het roze huis

Het roze huis

Met steun van de Vlaamse Overheid

Met steun van de Vlaamse Overheid

Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen

Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen

Over dit project

In de 60-jarige geschiedenis van de holebi- en transgenderbeweging in Vlaanderen hebben ontelbare mensen zich ingezet voor het welzijn en de gelijke rechten van holebi’s en transgenders.  

Deze mensen zorgden voor een thuis in verenigingen en in holebihoreca. Ze zetten zich buiten de beweging in, zorgden als politici en politieke medewerkers voor de verandering van wetgeving, sensibiliseerden in sport en media, deden aan academisch onderzoek, en veranderden onze maatschappij. Onze dank gaat uit naar hen allen.  

Het is onmogelijk om al deze mensen in dit project een gezicht te geven. We hebben ervoor gekozen een aantal mensen aan het woord te laten om de geschiedenis van de beweging een gezicht te geven en een aanzet tot verder onderzoek te bieden. Zo is onder meer over de geschiedenis van het transgenderthema of de holebihoreca nog heel wat te vertellen.

Dit project onderzocht de geschiedenis aan de hand van 35 getuigenissen van mensen die actief waren binnen de holebi- en transgenderbeweging. De resultaten van het project zijn een reeks radioportretten van Radio Centraal, deze educatieve website www.holebipioniers.be en een boekpublicatie. De getuigenissen zelf kunnen geraadpleegd worden in het Fonds Suzan Daniel.  

De verhalen van de geïnterviewden zijn een aandenken aan ieder die zich heeft ingezet voor holebi’s en transgenders en een herinnering aan tijden waarin holebi’s en transgenders niet over gelijke rechten beschikten of moeilijker aanvaard werden.   

Ze bieden een beeld van het collectief verleden van de holebi- en transgendergemeenschap. Tegelijk houden deze verhalen ons wakker. Gelijke rechten zijn nooit definitief verworven en de heteronorm zal steeds in vraag gesteld moeten worden.  

Het project Holebipioniers: de geschiedenis van de holebi- en transgenderbeweging in Vlaanderen werd gerealiseerd met de steun van minister Joke Schauvliege en Kunsten en Erfgoed van de Vlaamse Overheid en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.  

Graag danken we de medewerkers, vrijwilligers en partners die hun steentje aan het project hebben bijgedragen. 

Heb je zelf informatie, documenten, foto's, opnames,… over de geschiedenis van holebi's en transgenders, dan kan je dit bezorgen aan het Fonds Suzan Daniel.
Het fonds verzamelt, inventariseert en stelt het materiaal ter beschikking van geïnteresseerden.  

 

Handige links

Partners

  • Het Fonds Suzan Daniel, archiefcentrum voor holebi- en transgendergeschiedenis in Vlaanderen www.fondssuzandaniel.be
  • Faro, het Vlaamse steunpunt voor cultureel erfgoed www.faronet.be
  • Çavaria, de koepel van Vlaamse holebi- en transgenderverenigingen www.cavaria.be
  • Amsab - Insituut voor Sociale Geschiedenis, het erfgoedcentrum voor sociaal, humanitair en ecologisch geëngageerde bewegingen www.amsab.be
  • Universiteit Antwerpen www.ua.ac.be
  • Rosadoc, Bibliotheek, documentatiecentrum en archief voor gelijke kansen m/v, feminisme en gender www.rosadoc.be
  • Amazone, ondersteuningsstructuur voor de vrouwenbeweging www.amazone.be
  • Tapis Plein, landelijk expertisecentrum voor cultureel erfgoed www.tapisplein.be

Met de steun van

Wil je meer weten over de geschiedenis van de holebi- en transgenderbeweging?

Paul Borghs schreef naar aanleiding van het erfgoedproject het boek ‘Holebipioniers: een geschiedenis van de holebi- en transgenderbeweging in Vlaanderen’. Aan de hand van de getuigenissen wordt in dit boek een geschiedenis geschetst van de beweging, met aandacht voor zowel de maatschappelijke context, de internationale ontwikkelingen, als het dagelijks leven van holebi’s en transgenders.

Uitgegeven door boekhandel ’t Verschil.